Bułeczki na śniadanie

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przysłała Anna Wiaderek

  • Łatwy

Składniki:

  • - owoce: 1 kilogram
    - Jajko: 1 sztuka

    - jajka: 5 sztuk
    - cukier: 1 szklanka
    - mąka: 1 kilogram
    - margaryna: 1 sztuka
    - cukier wanilliowy: 1 sztuka
    - mleko: 2 szklanki
    - drożdże: 10 dekagramów

    - mąka: 0.5 szklanki
    - masło: 3 łyżki
    - cukier: 3 łyżki

Bułeczki na śniadanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze szkl. ciepłego mleka, drożdży, 2 łyżek cukru i 2 łyżek mąki robimy rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia. Margarynę roztapiamy.

  • 2. Mąkę przesiewamy do miski, żółtka ucieramy z cukrami. Ubijamy pianę z białek. Składniki łączymy z rozczynem, zagniatamy dodając przestudzoną margarynę. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 3. Ciasto przekładamy na stolnicę i lekko rozciągamy. Odcinamy po kawałku, faszerujemy owocami i formujemy bułeczki. Składniki na kruszonkę mieszamy. Bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy, aż będą złociste.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy