Bułeczki mleczne z nadzieniem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bułeczki świetnie smakują z mlekiem. Swoim smakiem i zapachem przywodzą na myśl dzieciństwo.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    4 szklanki mąki tortowej,
    3 jajka,
    3 dkg drożdży,
    0,5 szklanki cukru pudru,
    6 dkg masła lub masła roślinnego,
    1 szklanka mleka,
    1 opakowanie cukru waniliowego,
    szczypta soli,
    gęste konfitury np. śliwkowe, jabłkowe, truskawkowe.

    Na kruszonkę:
    0,5 szklanki mąki krupczatki,
    6 dkg masła,
    0,3 szklanki cukru pudru.

Bułeczki mleczne z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże z dodatkiem łyżeczki mąki i łyżeczki cukru pudru. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Białka (oddzielone od żółtek), z dodatkiem szczypty soli, ubijamy na sztywną pianę.
  • 3. Wyrośnięty zaczyn łączymy z pozostałym cukrem pudrem, cukrem waniliowym, żółtkami i przesianą mąką. Składniki lekko wyrabiamy. Gdy się połączą, dodajemy letni tłuszcz, pianę z białek. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 4. Kiedy ciasto podwoi objętość, wykładamy je na stolnicę, formujemy wałek i dzielimy na równe części. Każdą lekko rozwałkowujemy a na środek kładziemy łyżeczkę konfitur. Zlepiamy brzegi i układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce, miejscem zlepienia do spodu. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 5. Przygotowujemy kruszonkę. Bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez ok. 30 minut , aż bułeczki ładnie się zarumienią

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy