Bułeczki mleczne z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże z dodatkiem łyżeczki mąki i łyżeczki cukru pudru, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Białka(oddzielone od żółtek), z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę.Margarynę roztapiamy podgrzewając. Wyrośnięty zaczyn łączymy z pozostałym cukrem pudrem, cukrem waniliowym, żółtkami i przesianą mąką, składniki lekko wyrabiamy, gdy się połączą dodajemy letni tłuszcz, pianę z białek, całość wyrabiamy na jednolitą masę, odstawiamy do wyrośnięcia.
2.Kiedy ciasto podwoi objętość. Wyrośnięte wykładamy partiami na stolnicę. Rozwałkowujemy na grubość palca, zaznaczamy szklanką krążki. Połowę krążków wycinamy. Na środek zaznaczonych krążków nakładamy po kilka czereśni. Wykrojone krążki nakładamy na ciasto z czereśniami, zlepiamy brzegi i wykrawamy ponownie szklanką. Bułeczki układamy na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blasze i odstawiamy do wyrośnięcia.
3.Kruszonka: Przygotowujemy kruszonkę zagniatając wszystkie składniki razem. Posypujemy bułeczki, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temp. 160 st. C przez 30 min lub nieci dłużej.
Porady
Do tych bułeczek można również użyć innych owoców.
Komentarze