Bułeczki mleczne z czereśniami

4.5 (170 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Przepis na świetne bułeczki drożdżowe:)

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -3 szklanki mąki pszennej
    -3 jajka
    -3 dag drożdży
    -1/2 szklanki cukru pudru
    -6 dag margaryny
    -szklanka mleka
    -cukier waniliowy
    -szczypta soli

    -ok. 30 dag wydrylowanych czereśni

    Kruszonka:
    -1/2 szklanki mąki krupczatki
    -6 dag masła
    -1/3 szklanki cukru pudry
    -cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bułeczki mleczne z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże z dodatkiem łyżeczki mąki i łyżeczki cukru pudru, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Białka(oddzielone od żółtek), z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę.Margarynę roztapiamy podgrzewając. Wyrośnięty zaczyn łączymy z pozostałym cukrem pudrem, cukrem waniliowym, żółtkami i przesianą mąką, składniki lekko wyrabiamy, gdy się połączą dodajemy letni tłuszcz, pianę z białek, całość wyrabiamy na jednolitą masę, odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Kiedy ciasto podwoi objętość. Wyrośnięte wykładamy partiami na stolnicę. Rozwałkowujemy na grubość palca, zaznaczamy szklanką krążki. Połowę krążków wycinamy. Na środek zaznaczonych krążków nakładamy po kilka czereśni. Wykrojone krążki nakładamy na ciasto z czereśniami, zlepiamy brzegi i wykrawamy ponownie szklanką. Bułeczki układamy na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blasze i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 3. Kruszonka: Przygotowujemy kruszonkę zagniatając wszystkie składniki razem. Posypujemy bułeczki, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temp. 160 st. C przez 30 min lub nieci dłużej.

Porady

Do tych bułeczek można również użyć innych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować