Bułeczki maślane z makiem i sezamem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Gdy byłam mała zawsze robiłam te pyszne bułeczki z mama i babcia . Wszyscy je uwielbiaja :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    4dag drożdży
    250 ml mleka
    3łyżki cukru
    1/4 kostki masła
    3 jajka
    otarta skórka z cytryny
    mak i sezam
    szczypta soli

Bułeczki maślane z makiem i sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wurobione ciasto 1. Mąke przesiej do miski, dodaj szczyptę soli. mleko podrzać( ale nie zagotowac, musi byc letnie) wsypac cukier i pokruszyć drożdże odstawić aż zwiekszy swoją obiętość. Zaczyn wlać do miski z mąką. Dodać żółtka. Stopic masło i ostudzić, gdy bedzie zimme wlać do miski z mąką i zaczynem. Mąke dodawać stopniowo, na koncu dodać otartą skórke z cytryny. Wyrabiać na jednolitą masę az powstana pęcherzyki powietrza. ZXostawić do wyrośniecia. Gdy ciasto wyrośnie nabierać dużą łyżka i formować bułeczki, posmarować białkiem i posypać sezamem. Położyc je na natłuszczoną blachę wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piecz około 20 minut.

Porady

łyżke do formowania bułeczek najlepiej maczać w mące bo ciasto nie bedzie sie kleic :)

Komentarze

Podobne przepisy