BUŁECZKI MAŚLANE

4.5 (200 ocen)

  • 35 min

Przepyszne, maślane bułeczki z kruszonką!

  • 35 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szkl. mąki pszennej (najlepiej Szymanowskiej),
    3 dag drożdży,
    1 szkl. letniego mleka,
    2 jajka,
    4 łyżki masła,
    1/3 szkl. cukru
    , szczypta soli.

    Kruszonka:
    pół szkl. mąki pszennej,
    4 łżki masła,
    1/3 szkl. cukru.

    Do posmarowania ciasta:
    żółtko,
    3 łyżki mleka.

    Do formy:
    3 łyżki margaryny.
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Desery

Bułeczki maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1/2 szkl. mąki przesiewamy do miski, robimy wgłębienie, dodajemy pokruszone drożdże, pół szkl. letniego mleka i pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 min. Jajka ubijamy z cukrem na kogel-mogel. Do pozostałej przesianej na stolnicę mąki dodajemy rozczyn, resztę letniego mleka, żółtka ubite z cukrem oraz stopione masło, solimy i starannie wyrabiamy ciasto. Przykrywamy, pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie krótko wyrabiamy i na posypanej mąką stolnicy formujemy lekko spłaszczone kulki o średnicy ok. 5cm. Brytfankę natłuszczamy i układamy bułeczki w odstępach, smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Robimy kruszonkę: mąkę mieszamy z cukrem, masło topimy i gdy będzie letnie, łączymy z mąką i zagniatamy kruszonkę. Małymi okruszkami posypujemy bułeczki. Pieczemy 20-25 min. w temp. 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować