Bułeczki maślane

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Idealne na śniadanie albo na kolację. Sezam możemy zastąpić ziarnami słonecznika, dynii czy makiem.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna typu 650: 3 szklanki
    - sól: 1 łyżeczka
    - zimne masło: 50 gramów
    - świeże drożdże: 15 gramów
    - cukier: 1 łyżka
    - zimne mleko: 200 mililitrów
    - jajo: 1 sztuka
    - sezam: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Dwie szklanki mąki mieszamy z solą i wcieramy w nią poszatkowane, zimne masło.
    Drożdże rozcieramy z cukrem, wlewamy kilka łyżek zimnego mleka i mieszamy,
    wlewamy je do mąki.

    Wyrabiamy ciasto dodając resztę mleka i na sam koniec jajo i szklankę mąki.
    Po wyrobieniu ciasto powinno być lśniące i odchodzić od ręki.

    Odstawiamy ciasto przykryte lnianą ściereczką na co najmniej półtorej godziny
    do wyrośnięcia, jest gotowe do pieczenia kiedy podwoi objętość.

    Ciasto ponownie chwilę wyrabiamy, dzielimy na 10 części i lepimy bułeczki,
    nacinamy je na krzyż i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Posypujemy je ziarnkami po wierzchu.
    Zostawiamy odstępy, bo bułki rosną.

    Pieczemy je 5 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni,
    potem zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 8-10 minut.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Sezam Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować