Bułeczki kwiatki z parówką i szczypiorkiem

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 10 min

Dość że przepiękne to jeszcze jakie pyszne !! W powietrzu czuć już wiosnę, więc u mnie na stole znalazły się wiosenne bułeczki z parówkami posypane szczypiorkiem. Jestem pewna, że dzieci będą zachwycone takimi bułeczkami.

  • 4 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki (na 9 bułek):

    300 g mąki pszennej chlebowej
    6 g suchych drożdży
    30 g cukru
    6 g soli
    1 średnie jajko
    65 ml ciepłego mleka
    75 g starteru Tangzhong (przepis poniżej)
    45 g roztopionego masła
    9 parówek lub cienkich kiełbasek

    Dodatkowo:

    1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami wody
    szczypiorek lub inne przyprawy do posypania

    Starter Tangzhong:

    50 g mąki chlebowej
    250 ml wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki kwiatki z parówką i szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od przygotowania starteru Tangzhong. W rondelku mieszamy wodę z mąką do momentu aż nie będzie grudek. Całość stawiamy na palniku i podgrzewamy na średnim ogniu. Gdy masa zacznie wrzeć, mieszamy, aż starter uzyska temperaturę 65°C (trwa to ok. 2-3 minut). Rondelek zdejmujemy z ognia, przykrywamy folią aluminiową i pozostawiamy do przestygnięcia. Starter możemy przechowywać w lodówce do 3 dni, jednak przed użyciem należy go ogrzać do temperatury pokojowej.
  • 2. Do misy miksera dodajemy mąkę, drożdże, cukier i sól. Kolejno dodajemy mleko, jajko oraz starter. Całość mieszamy na wolnych obrotach, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i ponownie mieszamy przez kilka minut tak aby ciasto miało jednolitą konsystencję.

    Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na ok. 1-1,5 godziny).
  • 3. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 9 części (łatwo to zrobić za pomocą wagi kuchennej). Każdą część odstawiamy na 10 minut, aby ciasto odpoczęło.
  • Rozwałkowane ciasto na kształt prostokąta w którym zawinięta jest kiełbaska. 4. Każdą kulkę rozwałkowujemy na prostokąt i i zawijamy nim kiełbaskę (patrz na zdjęcia).
  • Parówka podzielona na 6 części. 5. Ciasto wraz z parówką nacinamy na 6 części. Parówka musi być przecięta do końca. Zwracamy uwagę na to żeby nie przeciąć dolnego ciasta (zobacz zdjęcia). Ciasto zaginamy tworząc okrąg, a ostatnią część przekręcamy i przekładamy przez pierwszą. Następnie każdą część z parówką przekręcamy parówkę do góry. Powinien utworzyć nam się kwiatek.
  • Wywinięta bułeczka przed wyrośnięciem. 6. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lub silikonowej macie). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut.
  • 7. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy jajkiem wymieszanym z wodą i posypujemy szczypiorkiem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180-190°C*. Bułki pieczemy przez 12-15 minut, lub do momentu aż wierzch się ładnie przypiecze.

Porady

Bułeczki zamiast szczypiorku można posypać wybranymi ziołami np. tymiankiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Parówki Szczypiorek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować