Bułeczki francuskie

5 (186 ocen)

  • 2 godz.

Szybkie, proste i bardzo smaczne bułeczki!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na około 10 bułek:
    450 g mąki pszennej
    2 łyżeczki soli
    1 łyżka cukru
    50 g masła
    7 g drożdży instant lub 15 g świeżych
    280 ml ciepłego mleka
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki francuskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bardzo kusiły :) 1. Mąkę z solą przesiać do dużej miski, dodać cukier, miękkie masło i rozetrzeć jak na kruszonkę. Drożdże rozpuścić w 4 łyżkach mleka, dodać pozostałe mleko i wymieszać z zawartością miski, formułując miękkie ciasto. Wyłożyć na lekko posypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 8 - 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około godziny).

    Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 12 części, uformować z nich kulki, poukładać na lekko posmarowanej tłuszczem blaszce, w dość dużych odstępach. Każdą kulkę naciąć ostrym nożem na krzyż, przykryć ręczniczkiem i pozostawić znów do wyrośnięcia na około 20 minut.

    Posmarować ciepłym mlekiem.

    Piec około 20-25 minut w temperaturze 200*.

Porady

Kiedy będę robić je następnym razem, posypię jakimiś ziołami, by dodać im wyrazistości smaku

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować