Bułeczki dyniowe z twarożkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smakują rewelacyjnie,puszyste,mięciutkie o pięknym złocistym kolorze

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na ciasto:
    350 g maki pszennej
    2 łyżki cukru kryształu
    1/2 szklanki mleka
    2 jaka
    20 g świeżych drożdży
    50 ml oliwy z oliwek
    2 łyżki pure z dyni
    szczypta soli
    na nadzienie:
    250 g twarożku
    2 żółtka
    3 łyżki cukru kryształu
    2 łyżki stopionego masła
    1/2 budyniu śmietankowego
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    ponadto:
    1 białko

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery

Bułeczki dyniowe z twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj zaczyn w miseczce wymieszaj drożdże,cukier z łyżką mąki i odrobina ciepłego mleka.odstaw do wyrośnięcia.
    W drugiej misce wymieszaj pozostałą mąkę,mleko,jajka,sól,pure z dyni,oliwę z oliwek i wyrośnięty zaczyn i wszystko dokładnie razem wyrób dłonią lub łyżką,odstaw do wyrośnięcia.= na około 30 minut.
  • 2. Twarożek przełóż do miseczki rozgnieć widelcem,dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
  • 3. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę dobrze podsypaną mąką i podziel na kawałki(w zależności jakie chcemy mieć wielkości bułeczki).
    Każdy kawałek spłaszcz i nałóż na środek porcję nadzienia,zlep i uformuj bułeczki.
    Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,posmaruj rozbełtanym białkiem i odstaw na 15 minut do napuszenia.
    Po tym czasie wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 C i piecz około 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować