Bułeczki dyniowe z twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj zaczyn w miseczce wymieszaj drożdże,cukier z łyżką mąki i odrobina ciepłego mleka.odstaw do wyrośnięcia.
W drugiej misce wymieszaj pozostałą mąkę,mleko,jajka,sól,pure z dyni,oliwę z oliwek i wyrośnięty zaczyn i wszystko dokładnie razem wyrób dłonią lub łyżką,odstaw do wyrośnięcia.= na około 30 minut.
2.Twarożek przełóż do miseczki rozgnieć widelcem,dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
3.Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę dobrze podsypaną mąką i podziel na kawałki(w zależności jakie chcemy mieć wielkości bułeczki).
Każdy kawałek spłaszcz i nałóż na środek porcję nadzienia,zlep i uformuj bułeczki.
Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,posmaruj rozbełtanym białkiem i odstaw na 15 minut do napuszenia.
Po tym czasie wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 C i piecz około 30 minut.
Komentarze