Bułeczki Dyniowe

0 (0 ocen)

Bułeczki puszyste , wilgotne i bardzo mięciutkie , z wyrażnym posmakiem dyni . Polecam !

Składniki:

  • ( na 9 dużych bułeczek )

    15g świeżych drożdży

    300ml mleka

    2 łyżki miękkiego masła

    2 łyżki cukru

    650g mąki pszennej + do podsypania

    1 jajko

    1 łyżeczka soli

    pół łyżeczki cynamonu

    1 szklanka startej dyni

    

    Na wierzch :

    pestki dyni

    1 łyżeczka miodu rozpuszczona w 2 łyżkach wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bułki dyniowe 1. W rondelku lekko podgrzewamy mleko i dodajemy pokruszone drożdże , cukier i masło . Dobrze mieszamy , aż do całkowitego rozpuszczenia się drożdży . Letnią mleczno-drożdżową mieszankę łączymy z mąką , solą , jajkiem i zagniatamy gładkie , elastyczne ciasto. Pod koniec dodajemy cynamon oraz startą na małych oczkach dynię . Ponownie zagniatamy ( gdyby ciasto mocno się kleiło dosypujemy garść mąki ) . Przekładamy ciasto do miski posmarowanej olejem i zostawiamy do podwojenia objętości, mniej więcej na godzinę. Kiedy ciasto urośnie, dzielimy je na 9 części i formujemy w kulki , układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy na 30 minut.

    Przed pieczeniem smarujemy bułeczki wodą z miodem i posypujemy pestkami dyni .

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 15 minut aż wierzch ładnie się zarumieni .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować