Bułeczki dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku lekko podgrzewamy mleko i dodajemy pokruszone drożdże , cukier i masło . Dobrze mieszamy , aż do całkowitego rozpuszczenia się drożdży . Letnią mleczno-drożdżową mieszankę łączymy z mąką , solą , jajkiem i zagniatamy gładkie , elastyczne ciasto. Pod koniec dodajemy cynamon oraz startą na małych oczkach dynię . Ponownie zagniatamy ( gdyby ciasto mocno się kleiło dosypujemy garść mąki ) . Przekładamy ciasto do miski posmarowanej olejem i zostawiamy do podwojenia objętości, mniej więcej na godzinę. Kiedy ciasto urośnie, dzielimy je na 9 części i formujemy w kulki , układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy na 30 minut.
Przed pieczeniem smarujemy bułeczki wodą z miodem i posypujemy pestkami dyni .
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 15 minut aż wierzch ładnie się zarumieni .
Komentarze