Bułeczki dyniowe

0 (0 ocen)

Pyszne i mięciutkie bułeczki na śniadanie,najlepiej smakują z masłem i dżemem lub miodem.

Składniki:

  • 0,5 kilograma mąki pszennej

    1 szklanka puree z pieczonej dyni

    1 szklanka letniego mleka

    1 łyżka cukru

    1 łyżka soli

    1 łyżka oleju

    25 gram świeżych drożdży

    Dodatkowo:

    1 jajko

    2 łyżki śmietany kremówki 36%

Bułeczki dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży ,niewielkiej ilości letniej mleka,cukru i odrobiny mąki zrób zaczyn i pozostaw na 10-15 minut.Do dużej miski wsyp pozostałą mąkę,dodaj puree z dyni,zaczyn,olej,sól i wlej pozostałe mleko.Ciasto zagnieć i pozostaw pod przykryciem na 2 godziny ,po tym czasie ponownie wyrób ciasto,przykryj ściereczką i zostaw na godzinę.Z ciasta formuj małe okrągłe bułeczkii ułóż je na blasze wyłożone papierem do pieczenia.Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia.Wyrośnięte bułeczki posmaruj rozkłóconym jajkiem ze śmietaną.Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

Porady

Po upieczeniu bułki przełóż na metalową kratkę i pozostaw do wystygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy