Bułeczki drożzowe glazurowane

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

A u nas w domu pachnie jabłkami, cynamonem, goździkami, skórką pomarańczową i kardamonem. Niezapomniany zapach świąt.Nadszedł czas na pieczenie bułeczek drożdżowych. Oczywiście pasują też do innych okazji, np. z okazji Święta Babci i Dziadka.Moja córeczka-kuchareczka dzielnie mi pomagała.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto drożdzowe: 12 sztuk
    40 g drożdży
    szklanka mleka
    500 g mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    4 żółtka
    50 g masła

    Składniki na nadzienie:
    3 jabłka
    banan
    pomarańcza
    cynamon (łyżeczka) kardamon (szczypta), gożdziki (2-3) miód (łyżka)

    Składniki na glazurę:
    pomarańcza ze skórką
    2 łyżeczki syropu z buraków cukrowych
    łyżeczka miodu



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bułeczki drożzowe glazurowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdzy i 1/2 szklanki mleka oraz cukru zrobić rozczyn. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut
    W misce utrzeć masło z cukrem, dodać żóltka i dalej ucierać. Dodać rozczyn i mąkę oraz resztę mleka. Wyrabiać ciasto drożdżowe, podsypując mąką.
    Odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
    W tym czasie przygotować nadzienie

  • bułeczki nadzienie 2. 2 jabłka poobierać ze skórki i pokroić w kostkę grubą, dusić na patelni, podlewając wodą. Dodać przyprawy i mieszając dusić, aż jabłka zmiękną. Dodać banana i sok z pomarańczy oraz startą skórkę. Jabłko pokroić w kostkę ze skórką, dodać pod koniec duszenia. Zamieszać. Wystudzić.

  • bułeczki drożdzowe 2 3. Ciasto rozwałkować na stolnicy delikatnie, wykrawać krążki szklanką, nakładać nadzienie na środek i zwijać w sakiewki, placuszki.
    Układać po 6 sztuk na blasze płaskiej, robiąc odstępy.
  • glazurowanie bułeczek 4. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 150 stopniach ok. 40 minut
    Przygotować glazurę:
    Do miseczki zetrzeć skórkę z pomarańczy i wyciśnąć sok z pomarańczy, dodać miód i syrop z buraków cukrowych. Wymieszać i jeszcze gorące posmarować pędzelkiem. Pozostawić do ostygnięcia.
    Pod koniec pieczenia posmarować bułeczki glazurą.
  • bułeczki drożdzowe gotowe 5. Pozostawić do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować