Bułeczki drożdżowe ze szpinakiem i fetą

4.92 (170 ocen)

  • 45 min

Ostatnio mamy smak na wypieki drożdżowe. My i nasi znajomi :DByły jagodzianki to dlaczego nie mogą by ze szpinakiem. A jak szpinak to i koniecznie czosnek i feta. Mmmmmm pychotka.

  • 45 min

Składniki:

  • 1/4 kostki drożdży
    1 1/2 szklanki ciepłej wody
    3 1/2 szklanki mąki pszennej
    Trochę oliwy
    Szczypta soli
    35 dag szpinaku
    feta
    2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.92 (170 ocen)

Bułeczki drożdżowe ze szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dusimy szpinak 1. Z drożdży zrobić rozczyn i odstawić na kilka minut.
    Mąkę przesiać do miski zrobić wgłębienie. Do mąki wlać nasz rozczyn i dodać resztę składników. Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ok godziny.

    Farsz:

    Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wyciskamy 2 ząbki czosnku i dodajemy szpinak ( czy to brykiet czy liście). Dusimy do połączenia składników. Woda musi odparować, zostaje sama papka ;)
    Szpinak mieszamy z fetą. Tu już zależy od Was jak proporcja. wedle smaku

    Ciasto rwać na kawałki, zrobić placek ( można posłużyć się wałkiem jednak ja robię to ręką) i położyć na środku łyżeczka farsz. Zalepić placek tak aby nie było widać farszu i uformować kształt bułeczki.Złączeniem ułożyć do dołu blaszki.

    Piec 15-20 min w temp 210 st
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować