Bułeczki drożdżowe ze śliwką

0 (0 ocen)

Dziś pora na popisowe danie mojego teścia. Z zawodu jest piekarzem, więc to do czegoś zobowiązuje. Te drożdżóweczki urzekły mnie natychmiast.

Składniki:

  • 250g mąki

    125 ml mleka
    50g masła lub margaryny
    1,5 łyżki cukru
    2 łyżeczki suchych drożdży
    1 jajko
    szczypta soli

    7-8 śliwek

    kruszonka:
    3 łyżki mąki
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki cukru
    25g masła lub margaryny

    lukier (opcjonalnie)

Bułeczki drożdżowe ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do miski wsypać: mąkę, cukier, suche drożdże i sól. Dobrze wszystko wymieszać. Dodać żółtko, mleko i roztopioną chłodną margarynę lub masło. Całość zagnieść na jednolite ciasto (gdyby było zbyt rzadkie podczas wyrabiania można podsypać odrobiną mąki). Wyrobione ciasto odstawić na ok. 30 min w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.

    W tym czasie z podanych składników zagnieść kruszonkę i wydrylować śliwki.

    Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 7 - 8 części (u mnie 8 mniejszych). Każdą część ciasta rozgnieść rękoma na placek. Na środku układać śliwkę i zlepić tworząc bułeczkę. Drożdżówki odstawić na kolejne 30 min do wyrośnięcia.

    Wyrośnięte bułeczki posmarować białkiem i posypać na wierzchu kruszonką. Piec w temperaturze 170 stopni na złoty kolor (około 25 minut). Przyzdobić lukrem:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy