Bułeczki drożdżowe ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Do miski wsypać: mąkę, cukier, suche drożdże i sól. Dobrze wszystko wymieszać. Dodać żółtko, mleko i roztopioną chłodną margarynę lub masło. Całość zagnieść na jednolite ciasto (gdyby było zbyt rzadkie podczas wyrabiania można podsypać odrobiną mąki). Wyrobione ciasto odstawić na ok. 30 min w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
W tym czasie z podanych składników zagnieść kruszonkę i wydrylować śliwki.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 7 - 8 części (u mnie 8 mniejszych). Każdą część ciasta rozgnieść rękoma na placek. Na środku układać śliwkę i zlepić tworząc bułeczkę. Drożdżówki odstawić na kolejne 30 min do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki posmarować białkiem i posypać na wierzchu kruszonką. Piec w temperaturze 170 stopni na złoty kolor (około 25 minut). Przyzdobić lukrem:)
Komentarze