Bułeczki drożdżowe z ziemniakami i dynią

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Pyszne, mięciutkie i sprężyste bułeczki na śniadanie, nie tylko jesienne :)

  • 5 godz.

Składniki:

  • Zaczyn:

    około 1 szklanki ugotowanych, ugniecionych ziemniaków
    1 saszetka drożdży instant ( 7 g)
    pól szklanki ciepłego mleka
    pól szklanki cieplej wody
    1 kopiasta łyżka gęstego pure z dyni
    mąki tyle, by powstał zaczyn o konsystencji średnio gęstej śmietany

    1 duża łyżka oleju kokosowego
    1 łyżeczka soli
    maka pszenna (około 700 - 800 g )

    Pomada :

    mąka i woda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki drożdżowe z ziemniakami i dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-27ot1y4 1. Zaczyn:

    Ziemniaki zalać ciepłym mlekiem i wodą, dobrze wymieszać lub zmiksować by nie było grudek.
    Dodać pure z dyni, drożdże oraz mąkę. Dokładnie wymieszać. Zaczyn powinien mieć konsystencję średnio gęstej śmietany. Miskę z zaczynem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, na około 20- 30 minut.
  • image-1g2s122 2. Ciasto na bułki :

    Olej kokosowy lekko podgrzewamy, by miał płynną konsystencje.
    Do wyrośniętego zaczynu, stopniowo dodajemy mąkę, sól oraz olej kokosowy. Wyrabiamy ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być miękkie, plastyczne i nie powinno się kleić do rąk.
    Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • image-28pnlnc 3. Wyrośnięte ciasto zagniatamy raz jeszcze,jeśli będzie się kleić ponownie do rąk, to trzeba podsypać jeszcze trochę mąką,

    Z ciasta formujemy kulki na bułeczki, układamy na blaszce lub specjalnym kamieniu do pieczenia chleba. Mój jest taki trochę sfatygowany, bo często na nim piekę różne frykasy :) .
    Odstawiamy bułeczki do wyrośnięcia, potem delikatnie nacinamy nożem górę naszych nieupieczonych jeszcze bułeczek. Przed wstawieniem do piecyka, smarujemy bułeczki mączną pomadą.
  • image-061gf9i 4. Wyrośnięte ciasto na bułki wstawiamy do nagrzanego do 180 C piecyka i pieczemy przez około 30 minut ( ja mam bardzo dziwny piekarnik i czasami muszę trochę dłużej nawet ). Pod koniec pieczenia zwiększamy temperaturę do 200 C , by nasze bułki się ładnie zrumieniły, można jeszcze raz posmarować bułki pomadą mączną.
  • image-14hk777 5. Bułki wyszły przepyszne, sprężyste, mało kruszące się, idealne :)
    Na zdjęciu poniżej, bułeczki rozkrojone, jeszcze cieple :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Dynia Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować