Pyszne, mięciutkie i sprężyste bułeczki na śniadanie, nie tylko jesienne :)
5 godz.
Składniki:
Zaczyn:
około 1 szklanki ugotowanych, ugniecionych ziemniaków
1 saszetka drożdży instant ( 7 g)
pól szklanki ciepłego mleka
pól szklanki cieplej wody
1 kopiasta łyżka gęstego pure z dyni
mąki tyle, by powstał zaczyn o konsystencji średnio gęstej śmietany
1 duża łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka soli
maka pszenna (około 700 - 800 g )
Bułeczki drożdżowe z ziemniakami i dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn:
Ziemniaki zalać ciepłym mlekiem i wodą, dobrze wymieszać lub zmiksować by nie było grudek.
Dodać pure z dyni, drożdże oraz mąkę. Dokładnie wymieszać. Zaczyn powinien mieć konsystencję średnio gęstej śmietany. Miskę z zaczynem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, na około 20- 30 minut.
2.Ciasto na bułki :
Olej kokosowy lekko podgrzewamy, by miał płynną konsystencje.
Do wyrośniętego zaczynu, stopniowo dodajemy mąkę, sól oraz olej kokosowy. Wyrabiamy ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być miękkie, plastyczne i nie powinno się kleić do rąk.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
3.Wyrośnięte ciasto zagniatamy raz jeszcze,jeśli będzie się kleić ponownie do rąk, to trzeba podsypać jeszcze trochę mąką,
Z ciasta formujemy kulki na bułeczki, układamy na blaszce lub specjalnym kamieniu do pieczenia chleba. Mój jest taki trochę sfatygowany, bo często na nim piekę różne frykasy :) .
Odstawiamy bułeczki do wyrośnięcia, potem delikatnie nacinamy nożem górę naszych nieupieczonych jeszcze bułeczek. Przed wstawieniem do piecyka, smarujemy bułeczki mączną pomadą.
4.Wyrośnięte ciasto na bułki wstawiamy do nagrzanego do 180 C piecyka i pieczemy przez około 30 minut ( ja mam bardzo dziwny piekarnik i czasami muszę trochę dłużej nawet ). Pod koniec pieczenia zwiększamy temperaturę do 200 C , by nasze bułki się ładnie zrumieniły, można jeszcze raz posmarować bułki pomadą mączną.
5.Bułki wyszły przepyszne, sprężyste, mało kruszące się, idealne :)
Na zdjęciu poniżej, bułeczki rozkrojone, jeszcze cieple :)
Komentarze