Bułeczki drożdżowe z szynką i żółtym serem

4.5 (185 ocen)

  • 40 min

Idealne bułeczki do czerwonego barszczu. Można je spożywać również bez dodatków na śniadanie, kolację lub szybką przekąskę w pracy lub w szkole. Mało pracochłonne i niezbyt kosztowne a smakują wybornie.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:
    4 dag drożdży
    2 szklanki mąki
    1 łyżka gęstej śmietany
    Szczypta soli i cukru
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    2 duże łyżki oleju
    1 jajko do posmarowania
    Farsz:
    20 dag szynki domowej
    20 dag żółtego sera
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżeczka musztardy stołowej
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Bułeczki drożdżowe z szynką i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: drożdże pokruszyć, dodać szczyptę cukru, 3 łyżki mąki , 2 łyżki mleka, delikatnie wymieszać, odstawić w ciepłe by rozczyn podrósł. Następnie dodać pozostałe składniki. Wyrobić na jednolite ciasto, gdy będzie za wolne dodać mąki. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Następnie przełożyć na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować na prostokątny placek o grubości 3 mm. Musztardę i miód wymieszać, schłodzony ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Placek posmarować miodem i musztardą, posypać serem, ułożyć plastry szynki. Całość zrolować. Pociąć nożem na 1,5 cm krążki i ułożyć w natłuszczone foremki do babeczek. Odstawić do wyrośnięcia na około 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie posmarować rozkłóconym jajkiem, piec w temp. około 180 stopni około 25 minut na złoty kolor.

Porady

1.Do farszu można dodać smażonych pieczarek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować