Bułeczki drożdżowe z serem i z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
Składniki na zaczyn rozmieszać w ciepłym mleku i odstawić do wyrośnięcia.
Suche składniki na ciasto mieszamy w misce, następnie dodajemy zaczyn, roztopioną, przestudzoną margarynę, jajko i żółtka oraz ciepłe (nie gorące!!!) mleko.
Zagniatamy ciasto, odstawiamy przynajmniej na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Z ciasta formujemy 2 podłużne wałki, które kroimy na równe kawałki.
Można zrobić bułki w 2 wersjach: tylko z kruszonką (jak dla mnie prostsza i lepsza) albo z nadzieniem serowym.
1) wersja z kruszonką: kawałki ciasta rolujemy w dłoni w kulkę, odstawiamy do wyrośnięcia. Potem smarujemy rozmąconym jajkiem z odrobiną mleka i posypujemy kruszonką
2) wersja z serem:
ser:
Ser przeciskamy przez praskę lub mielimy dodajemy cukier i żółtko, mieszamy do połączenia składników.
Każdy kawałek ciasta spłaszczamy na dłoni, na środku nakładamy porcję sera i zawijamy w kulkę.
Tak przygotowane bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia.
Przed wstawieniem do piekarnika wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem z dodatkiem odrobiny mleka i posypujemy kruszonką.
kruszonka:
Mąkę mieszamy z cukrem. Do suchych składników dodajemy posiekane zimne masło i szybko łączymy samymi opuszkami palców do momentu powstania okruszków (nie ugniatamy!)
Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach
Komentarze