Bułeczki drożdżowe z serem i z kruszonką

4.46 (158 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Bułeczki drożdżowe z serem i z kruszonką

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • zaczyn:
    50 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka mąki
    3 łyżki mleka
    ciasto:
    1/2 kg mąki
    40 g cukru
    1/2 cukru waniliowego
    szczypta soli
    1/4 kostki margaryny (roztopić)
    1 łyżka oleju
    2 żółtka
    1 jajko całe
    1 szklanka mleka
    kruszonka:
    125 g mąki
    75 g cukru
    100 g masła
    opcjonalnie do środka:
    500 g sera białego (nie z wiaderka!!!)
    1 żółtko
    1/2 cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.46 (158 ocen)

Bułeczki drożdżowe z serem i z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Składniki na zaczyn rozmieszać w ciepłym mleku i odstawić do wyrośnięcia.
    Suche składniki na ciasto mieszamy w misce, następnie dodajemy zaczyn, roztopioną, przestudzoną margarynę, jajko i żółtka oraz ciepłe (nie gorące!!!) mleko.
    Zagniatamy ciasto, odstawiamy przynajmniej na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Z ciasta formujemy 2 podłużne wałki, które kroimy na równe kawałki.

    Można zrobić bułki w 2 wersjach: tylko z kruszonką (jak dla mnie prostsza i lepsza) albo z nadzieniem serowym.

    1) wersja z kruszonką: kawałki ciasta rolujemy w dłoni w kulkę, odstawiamy do wyrośnięcia. Potem smarujemy rozmąconym jajkiem z odrobiną mleka i posypujemy kruszonką

    2) wersja z serem:
    ser:
    Ser przeciskamy przez praskę lub mielimy dodajemy cukier i żółtko, mieszamy do połączenia składników.
    Każdy kawałek ciasta spłaszczamy na dłoni, na środku nakładamy porcję sera i zawijamy w kulkę.

    Tak przygotowane bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia.
    Przed wstawieniem do piekarnika wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem z dodatkiem odrobiny mleka i posypujemy kruszonką.
    kruszonka:
    Mąkę mieszamy z cukrem. Do suchych składników dodajemy posiekane zimne masło i szybko łączymy samymi opuszkami palców do momentu powstania okruszków (nie ugniatamy!)
    Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować