Bułeczki drożdżowe z serem

4.5 (184 ocen)

  • 2 godz.

Przepyszne drożdżówki do pracy i na śniadanko.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1/2 litra mleka
    1 kg mąki tortowej
    2 szczypty soli
    4 duże jajka
    80 dag drożdży
    200 g cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    100 g margaryny

    ser z wiaderka
    cukier puder
    oleje wanilinowy
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Bułeczki drożdżowe z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podgrzewamy delikatnie mleko i dodajemy łyżkę cukru, drożdże oraz łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy zaczyn podwoi swą objętość wlewamy go do mąki. Solimy i dodajemy ubite jajka i cukry. zagniatamy. Następnie dodajemy rozpuszczona margarynę i zagniatamy ponownie. Odstawimy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie gdy ciasto wyrośnie dzielimy na równe części- kule i rozpłaszczamy je delikatnie wałkiem, pozostawiamy na blaszce do wyrośnięcia na około 15 minut i robimy wgłębienia. N każdą bułeczkę nakładamy ser wymieszany wcześniej z cukrem pudrem i olejkiem wanilinowym. Pieczemy w temp. 180 stopni około 30 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować