Bułeczki drożdżowe z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nadzienie:
Rabarbar myjemy,oczyszczamy i kroimy na małe jedno centymetrowe kawałki.Zasypujemy cukrem i gotujemy rabarbar na małym ogniu przez około 25 minut od czasu do czasu mieszając.Rabarbar powinien się całkowicie rozpaść i mieć konsystencję gęstej konfitury.Jeśli konfitura będzie zbyt kwaskowa możemy dodać więcej cukru.Na końcu dodajemy galaretkę,mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
2.Ciasto:
Do miski przesiewamy mąkę,na środku robimy dołek,gdzie wlewamy trochę ciepłego mleka,dodajemy drożdże i cukier.Mieszamy zaczyn i odstawiamy na 10 minut,aż wyrośnie.W tym czasie roztapiamy masło.Kiedy zaczyn wyrośnie,dodajemy pozostałe składniki i masło.Wszystko dokładnie wyrabiamy i odstawiamy ciasto na około godzinę w ciepłe miejsce.
3.Kruszonka:
Mąkę,cukier i masło rozcieramy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 kawałków.Z każdą porcji ciasta formujemy płaski placuszek.Na środek kładziemy łyżkę nadzienia,zlepiamy dokładnie brzegi i formujemy zgrabną bułeczkę.Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Odstawiamy do wyrośnięcia.Nagrzewamy piekarnik do 190'C.Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut,aż będą rumiane.Studzimy na kratce.
Komentarze