Bułeczki drożdżowe z malinami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Przepis mojego autorstwa na 22 pyszne, malutkie bułeczki. Idealne na podwieczorek dla calej rodziny.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • 3 szklanki + 2 łyżki mąki
    duży koszyczek malin
    30g świeżych drożdży
    1 szklanka ciepłego mleka
    1/4 szklanki + 1 łyżeczka cukru
    2 łyżki oleju rzepakowego
    jajko
    szczypta soli
    cukier puder do posypania

Bułeczki drożdżowe z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkrusz do miski i rozetrzyj z łyżeczką cukru. Dodaj 1/4 szklanki mleka i dwie łyżki mąki. wymieszaj i odstaw na 15 minut, aż zaczyn ruszy.
  • 2. Do osobnej misy przesiej dwie szklanki mąki, dodaj cukier i sól, wymieszaj, dosypuj powoli mąki, aby ciasto nie kleiło się do rąk. Dodaj olej i zagnieć. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce, aż ciasto urośnie minimum dwukrotnie.
  • 3. Wyjmij je na posypaną mąką stolnicę i rozpłaszcz dłońmi na grubość 2 cm. Wykrawaj szklanką koła. Każde lekko spłaszcz ułóż na środku dwie malinki i zaklejaj brzegi jak na pieroga. Końce podwiń pod spód formując okrągłe lub kwadratowe bułeczki.
  • 4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15-20 minut na złoty kolor. Gdy ostygną obsyp cukrem pudrem.

Porady

Do bułeczek wkładaj całe, nieuszkodzone owoce i dobrze zaklejaj bułki, aby się nie rozpadły.

Komentarze

Podobne przepisy