Bułeczki drożdżowe z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkrusz do miski i rozetrzyj z łyżeczką cukru. Dodaj 1/4 szklanki mleka i dwie łyżki mąki. wymieszaj i odstaw na 15 minut, aż zaczyn ruszy.
2. Do osobnej misy przesiej dwie szklanki mąki, dodaj cukier i sól, wymieszaj, dosypuj powoli mąki, aby ciasto nie kleiło się do rąk. Dodaj olej i zagnieć. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce, aż ciasto urośnie minimum dwukrotnie.
3.Wyjmij je na posypaną mąką stolnicę i rozpłaszcz dłońmi na grubość 2 cm. Wykrawaj szklanką koła. Każde lekko spłaszcz ułóż na środku dwie malinki i zaklejaj brzegi jak na pieroga. Końce podwiń pod spód formując okrągłe lub kwadratowe bułeczki.
4.Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15-20 minut na złoty kolor. Gdy ostygną obsyp cukrem pudrem.
Porady
Do bułeczek wkładaj całe, nieuszkodzone owoce i dobrze zaklejaj bułki, aby się nie rozpadły.
Komentarze