Bułeczki drożdżowe z konfiturą

4.5 (167 ocen)

  • 20 min

Bułeczki drożdżowe są idealne na śniadanie - świeżo upieczone, jeszcze lekko ciepłe smakują wyśmienicie.

  • 20 min

Składniki:

  • 10 dag drożdży,
    1 kg mąki pszennej,
    10 dag masła,
    ¾ szklanka cukru,
    ¾ szklanki mleka,
    cukier waniliowy,
    4 żółtka,
    konfitura/dżem
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bułeczki drożdżowe z konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do naczynia z ciepłym mlekiem rozkruszyć drożdże, dodawać cukier, mąkę, żółtka, roztopione masło, cukier waniliowy; wymieszać około 5 min i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Wyrośnięte ciasto lekko wymieszać. Na deskę wyłożyć ciasto i rozwałkować, następnie wykrawać koła, nakładać trochę konfitury/dżemu i formować bułeczki – zrobione odstawić do wyrośnięcia.
  • buleczki 3. Jak bułeczki podrosną można wysmarować roztrzepanym białkiem. Blachę z bułeczkami wstawić do piekarnika i piec około ½ godz. w temperaturze 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować