Bułeczki czosnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do zagrzanego mleka(odlać dwie łyżki) dodać cukier i drożdże,odstawić aby wyrosło.Do miski wsypać mąkę i sól,wymieszać.Następnie dodać wyrośnięte drożdże,żółtka i resztę mleka ze startym czosnkiem(lub przepuszczonym przez praske).Na koniec dodać rozpuszczone masło i wyrabiać tak długo aż bedzie odstawać od ręki. Przykryć ciasto ręcznikiem i odłożyć w ciepłe miejsce,aż podwoi swoją objętość.z ciasta wyrabiać kulki ,lekko spłaszczać naciąć krzyżyk przez środek (jak w kajzerce) odstawić do wyrośnięcia (nakryć ściereczką).
Kiedy bułeczki zrobią się "pulchne"smarujemy je białkiem i sypiemy słonecznikiem. Piec 15-20 min. w temp.180*C
SMACZNEGO
Porady
do ciasta można dołożyć odrobinę ziaren słonecznika lub kminku
Komentarze