Bułeczki czosnkowe

5 (187 ocen)

  • 1 godz. 20 min

pyszne i świeże bułeczki bez sztucznych dodatków :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    2 żółtka
    1 białko (do smarowania bułeczek przed pieczeniem)
    1 szklanka ciepłego mleka'
    połowa główki czosnku
    5dkg świeżych drożdży
    2 łyżeczki soli
    10 dkg masła lub margaryny
    1 łyżeczka cukru
    garść ziaren słonecznika

Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułeczki czosnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bułeczki 1. Do zagrzanego mleka(odlać dwie łyżki) dodać cukier i drożdże,odstawić aby wyrosło.Do miski wsypać mąkę i sól,wymieszać.Następnie dodać wyrośnięte drożdże,żółtka i resztę mleka ze startym czosnkiem(lub przepuszczonym przez praske).Na koniec dodać rozpuszczone masło i wyrabiać tak długo aż bedzie odstawać od ręki. Przykryć ciasto ręcznikiem i odłożyć w ciepłe miejsce,aż podwoi swoją objętość.z ciasta wyrabiać kulki ,lekko spłaszczać naciąć krzyżyk przez środek (jak w kajzerce) odstawić do wyrośnięcia (nakryć ściereczką).
    Kiedy bułeczki zrobią się "pulchne"smarujemy je białkiem i sypiemy słonecznikiem. Piec 15-20 min. w temp.180*C
    SMACZNEGO

Porady

do ciasta można dołożyć odrobinę ziaren słonecznika lub kminku

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować