Bułeczki czosnkowe

4.99 (193 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis znalazłam w zeszyciku :) upiekłam i mmm pycha :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    mąka pszenna (użyłam tortowej) - 500g (lub nieco więcej, w zależności od mąki)
    cukier - 15g,
    drożdże świeże - 25g,
    sól - łyżeczka,
    oliwa z oliwek - 2 łyżki, (może być zwykła oliwa)
    ciepła woda - 270ml,
    mleko - 60ml.

    Masa czosnkowa:
    czosnek - 3-4 spore ząbki (nie za dużo bo bułeczki będą miały zbyt intensywny smak)
    masło - 3 łyżki,
    zioła prowansalskie - łyżeczka,
    oregano suszone - 1/2 łyżeczki,
    bazylia suszona - 1/2 łyżeczki
    szczypta soli.
Wystaw ocenę:

4.99 (193 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułeczki czosnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, 2 łyżki mąki, oraz ciepłe mleko (temp. ok 40 C). Mieszamy i ostawiamy zaczyn w ciepłe miejsce na 15 minut do napuszenia. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, wyrośnięty zaczyn, ciepłą wodę oraz oliwę. Wyrabiamy ciasto zagniatając je co najmniej przez 10 minut. W razie potrzeby dodajemy niewielką ilość mąki. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto dzielimy na kulki wielkości małej pięści - najlepiej jest wcześniej zanurzyć dłonie w mące, będzie nam łatwiej - i formujemy wałeczki o długości ok 15-20cm. Na środku wałeczka robimy supełek, a jego końce zlepiamy pod spód bułeczki. Można zrobić również zwykłe okrągłe bułeczki. Bułki układamy na papierze do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 20 minut. Przygotowujemy masę czosnkową, najpierw obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę, dodajemy rozpuszczone masło, sól oraz zioła, mieszamy. Rozprowadzamy smarowidło na wyrośniętych bułeczkach. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Bułeczki są pyszne, trudno się im oprzeć - uwielbiam je :) Są miękkie także na drugi dzień. Z podanych proporcji wyszło mi 10 standardowej wielkości bułeczek.

Porady

Bułki zaraz po upieczeniu mają bardzo intensywny czosnkowy smak. Dobrze jest by troszkę poleżały.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować