Przepis znalazłam w zeszyciku :) upiekłam i mmm pycha :)
1 godz. 30 min
Składniki:
Ciasto:
mąka pszenna (użyłam tortowej) - 500g (lub nieco więcej, w zależności od mąki)
cukier - 15g,
drożdże świeże - 25g,
sól - łyżeczka,
oliwa z oliwek - 2 łyżki, (może być zwykła oliwa)
ciepła woda - 270ml,
mleko - 60ml.
Masa czosnkowa:
czosnek - 3-4 spore ząbki (nie za dużo bo bułeczki będą miały zbyt intensywny smak)
masło - 3 łyżki,
zioła prowansalskie - łyżeczka,
oregano suszone - 1/2 łyżeczki,
bazylia suszona - 1/2 łyżeczki
szczypta soli.
Bułeczki czosnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, 2 łyżki mąki, oraz ciepłe mleko (temp. ok 40 C). Mieszamy i ostawiamy zaczyn w ciepłe miejsce na 15 minut do napuszenia. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, wyrośnięty zaczyn, ciepłą wodę oraz oliwę. Wyrabiamy ciasto zagniatając je co najmniej przez 10 minut. W razie potrzeby dodajemy niewielką ilość mąki. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto dzielimy na kulki wielkości małej pięści - najlepiej jest wcześniej zanurzyć dłonie w mące, będzie nam łatwiej - i formujemy wałeczki o długości ok 15-20cm. Na środku wałeczka robimy supełek, a jego końce zlepiamy pod spód bułeczki. Można zrobić również zwykłe okrągłe bułeczki. Bułki układamy na papierze do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 20 minut. Przygotowujemy masę czosnkową, najpierw obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę, dodajemy rozpuszczone masło, sól oraz zioła, mieszamy. Rozprowadzamy smarowidło na wyrośniętych bułeczkach. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Bułeczki są pyszne, trudno się im oprzeć - uwielbiam je :) Są miękkie także na drugi dzień. Z podanych proporcji wyszło mi 10 standardowej wielkości bułeczek.
Porady
Bułki zaraz po upieczeniu mają bardzo intensywny czosnkowy smak. Dobrze jest by troszkę poleżały.
Komentarze