Bułeczki cynamonowe

0 (0 ocen)

Pyszne drożdżowe bułeczki, pachnące cynamonem. Na drugi dzień są również smaczne.

Składniki:

  • mąka pszenna chlebowa 3,5 szk.
    drożdże świeże 14 g
    woda letnia 1/4 szk.
    mleko letnie 1/3 szk.
    jajko duże 1 szt.
    masło, roztopione 2 łyżki
    cukier 1/4 szk.
    sól 0.5 łyżeczki
    cynamon mielony 0.5 łyżeczki
    NADZIENIE:
    cynamon mielony 3 łyżeczki
    cukier brązowy, drobny 0.5 szk.
    masło, roztopione 2 łyżki

Bułeczki cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży zrobić rozczyn. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, cynamon i sól oraz wyrośnięty rozczyn. Masło rozpuszczone i przestudzone wymieszać z mlekiem, wodą, jajkiem i dodać do mąki. Wyrobić ciasto, by było miękkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości /ok.1 godz./.
  • 2. Przygotować nadzienie: masło roztopić, a cukier wymieszać z cynamonem.
  • 3. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrobić, rozwałkować na prostokąt 30x40 cm. Rozwałkowane ciasto posmarować roztopionym masłem, posypać mieszanką cukru i cynamonu. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku /jak roladę/, pokroić na 16 równych kawałków-bułeczek.
  • 4. Bułeczki układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia ok.45 min.
  • 5. Piec 20-25 minut w temperaturze 170*C. Studzić na kratce kuchennej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy