Bułczanka domowa

4.45 (194 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Bułczanka jest wyrobem rodem z Wielkopolski. Smaczna na zimno i ciepło z dodatkiem kapusty kiszonej i ziemniakami, podawana z zsiadłym mlekiem. Bułczankę - przepis mam od męża, który jest mistrzem rzeźnictwa i wędliniarstwa. Fachowe wykonanie daje smakowity wyrób.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 3 kg mięsa wieprzowego z głowizny,
    1 kg skórek wieprzowych,
    10 bułek pszennych (czerstwych),
    1 kg tłuszczu (sadła),
    krew wieprzowa,
    1 l bulionu wieprzowego,
    3 cebule,
    sól,
    pieprz,
    majeranek,
    jelita wieprzowe (mogą być sztuczne)
Wystaw ocenę:

4.45 (194 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Bułczanka domowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Bułki kroimy na grubszą kostkę.
    Mięso z głowizny i skórki wieprzowe gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 1 cebuli około 2 godzin.
    Tłuszcz przetapiamy i w ostatniej fazie dodajemy cebulę pokrojoną w ósemki i smażymy na złoty kolor.
  • 2. Mięso mielimy przez sito drobne (2 mm)oraz cebulę z tłuszczu.
  • 3. Bułkę zalewamy gorącym rosołem - nawilżamy ją rosołem.
    Do bułki dodajemy zmielone mięso, przyprawy wszystko razem mieszamy i zabarwiamy krwią.
  • 4. Jelita nadziewamy farszem, wiążemy sznurkiem spożywczym.
  • 5. Kiszki parzymy około 20 minut w temp. 75 stopni.
    Z podanej porcji mamy około 5 kg bułczanki.
    Ten przepis to regionalne cudo, duma Wielkopolski, ważne aby było smaczne, ciekawe. Cóż Wielkopolska wieprzowiną słynie, a w naszym powiecie, w sierpniu mamy Święto świni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować