Bukiet warzywno-mięsny

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kolorowy bukiet pełen witamin króluje na stole podczas wielu uroczystości rodzinnych, np. z okazji świąt lub imienin.

Składniki:

  • ● 1 kg łopatki
    ● 2-3 marchewki
    ● po 4 buraki, cebule, ogórki i pomidory
    ● kolorowe papryki
    ● 1/4 główki kapusty
    ● kukurydza
    ● puszka groszku konserwowego
    ● olej
    ● sól
    ● pieprz
    ● natka pietruszki
    ● kwasek cytrynowy
    ● łyżka przecieru pomidorowego

Bukiet warzywno-mięsny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy
    i odstawiamy na noc. Smażymy na oleju do miękkości.
    Buraki myjemy i gotujemy.
    Osobno smażymy 2 cebule pokrojone
    w kostkę, dodajemy
    mięso i przecier pomidorowy.
    Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Warzywa myjemy i obieramy.
    Marchewki ścieramy na tarce
    o dużych oczkach, ogórki i pomidory
    kroimy w plasterki, papryki
    w kostkę, cebule w piórka,
    kapustę i natkę siekamy, a groszek
    i kukurydzę osączamy.
    Buraki obieramy, ścieramy na
    tarce o dużych oczkach, doprawiamy kwaskiem
    i solą. Pośrodku
    talerza układamy mięso,
    a dookoła surówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_08-2009

Komentarze

Podobne przepisy