Warzywa i nuda? Według mnie nie!;) Tanio i smacznie..
60 min
Składniki:
ciasto francuskie (ja kupiłam gotowe)
pół papryki czerwonej
pół czerwonej cebuli
średniej wielkości brokuł
3 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
20 dag sera żółtego
1 białko
masło
Bukiet warzyw w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od brokuła! Dzielimy go na drobne różyczki, blanszujemy przez ok 7 min w gorącej osolonej wodzie, hartujemy i odcedzamy. Następnie kroimy na kostkę paprykę i lekko obsmażamy ją na odrobinie masła na patelni. Cebulę kroimy na cieniutkie półksiężyce, a ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
2.Przygotowane składniki układamy na brzegu rozłożonego ciasta francuskiego. układamy kolejno brokuł, paprykę, cebulę, ser żółty. Na wierzch dajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
3.Przyszła kolej na zawinięcie! Dokładnie, delikatnie zawijamy cisto jak roladę, układamy zetknięciem końców od spodu. Możemy lekko z góry ponacinać. Malujemy białkiem posypujemy ziołami prowansalskimi i wkładamy do nagrzanego wcześniej na 180 stopni piekarnika na około 30 minut
Porady
"Roladka" super smakuje z sosem czosnkowym.
Ja dodałam 10 dag sera, dodaj więcej a będzie to bardziej zwarte;)
Komentarze