Bukiet jarzyn

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

W kuchni przez cały rok wykorzystuję plony ze swojego ogródka. Lubię gotować i mam wiele przepisów. Na co dzień zajmuję się niepełnosprawnym 10-letnim synem Damianem.

Składniki:

  • ● po 10 dag marchewki, selera i cebuli
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 20 dag kapusty włoskiej
    ● 5 dag cukinii
    ● 15 dag pieczarek
    ● 3 pomidory
    ● po 1/2 pęczka poszatkowanej bazylii i natki pietruszki
    ● 2 łyżki oleju
    ● 1 l bulionu warzywnego
    ● liść laurowy
    ● sól
    ● pieprz
    ● 5 dag startego parmezanu

Bukiet jarzyn - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bukiet jarzyn 1. Marchewkę, seler, cukinię, cebulę
    i pomidory obieramy i kroimy
    w kostkę. Obrany czosnek
    siekamy. Pieczarki kroimy w plasterki,
    kapustę szatkujemy.
  • 2. Na oleju szklimy cebulę i czosnek,
    dodajemy marchewkę, seler
    i liść laurowy. Wlewamy bulion
    i dusimy 7 minut. Dodajemy
    kapustę i pieczarki, gotujemy
    6 minut. Wkładamy cukinię, pomidory
    i zioła i dusimy 5 minut.
    Doprawiamy solą i pieprzem,
    mieszamy z parmezanem.

Notka redakcyjna

PPK_01-2010

Komentarze

Podobne przepisy