Budyś

0 (0 ocen)

  • 15 godz.

Wspaniały deser dla łasuchów, którzy uwielbiają budyń.

  • 15 godz.

Składniki:

  • paczka okrągłych biszkoptów, lub delicji (najlepiej pomarańczowych, lub brzoskwioniowych)
    1 litr soku np. Kubuś
    1 litr mleka
    3 galaretki cytrynowe
    2 budynie waniliowe, lub śmietankowe
    7 łyżek cukru
    4 łyżki mąki ziemniaczanej(około 90 g)
    4 żółtka
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Budyś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odlać pół kubka soku, resztę zagotować z dodatkiem łyżki masła. Do odlanego soku dodać budyń, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 żółtka i 3 łyżki cukru; następnie dobrze wymieszać i wlać do gotującego się soku. Zdjąć z ognia i cały czas miksując dodawać galaretkę(miksować, aż do rozpuszczenia się galaretki). Wylać na wyłożoną biszkoptami tortownice.Wyłożyć kolejną warstwę biszkopcików.
  • 2. Odlać pół kubka mleka, resztę zagotować z dodatkiem łyżki masła. Do odlanego mleka dodać budyń, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 żółtka i 4 łyżki cukru; następnie dobrze wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Zdjąć z ognia i cały czas miksując dodawać galaretkę (miksować, aż do rozpuszczenia się galaretki). Wylać na warstwę biszkoptów i odstawić do lodówki, aby się schłodziło. Następnie w 0.4 l gotowanej wody rozrobić ostatnią galaretkę, dobrze schłodzić i wylać na ciasto. Odstawić do zastygnięcia do lodówki.

Porady

Należy długo czekać, aby dobrze się schłodził i zastygł.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować