Budyniowy sernik na jogurtach greckich

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 45 min

Mam dla Was sernik bez sera! Zastąpiłam go jogurtami greckimi, które świetnie się sprawdziły w moim wypieku. Dodatkowo budynie waniliowe, cukier waniliowy oraz miód sprawiają, że czuć go dosłownie w całym domu :) Jest to bardzo prosty, smaczny sernik, który z pewnością podbije Wasze serca.

  • 1 godz. 45 min

Składniki:

  • Masa serowa:

    3 duże jogurty greckie (400g każdy)
    2 łyżki miodu gryczanego firmy Stovit
    1 szklanka cukru
    3 budynie waniliowe
    1 łyżka kakao
    6 białek
    4 żółtka
    32 g cukru waniliowego
    100 ml oleju
    1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy

    Ciasto:

    250 g mąki
    2 łyżki cukru pudru
    125 g miękkiego masła
    2 żółtka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Budyniowy sernik na jogurtach greckich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, cukru pudru, miękkiego masła oraz żółtek zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy na 15 minut do lodówki. Następnie wykładamy ciasto na wysmarowaną tłuszczem foremkę, nakłuwamy widelcem. Piec 15 minut w temp. 180 stopni.

    W tym czasie żółtka miksujemy z 1/2 szklanki cukru, cukrem waniliowym, miodem. Następnie dodajemy jogurty greckie, budynie (proszek), startą skórkę z pomarańczy, olej.

    Całość miksujemy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka z pozostałym cukrem. Dodajemy do masy serowej, mieszamy za pomocą łyżki.

    Z masy serowej odlewamy kilka łyżek do miseczki, dodajemy kakao, mieszamy łyżką. Na podpieczony spód nakładamy połowę jasnej masy, następnie łyżką nakładamy ciemną masę.

    Na wierzch pozostałą jasną masę serową. Piec 60 minut w temp. 190 stopni. Około 5 minut przed końcem pieczenia zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Studzić w piekarniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować