Budyniowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzać do temperatury
180 °C (z termoobiegiem:
do 160 °C). 280 g mąki zmiksować
z kakao, masłem, 100 g cukru, jajem
i 2–3 łyżkami zimnej wody.
Następnie energicznie zagnieść
i wyrobić kruszonkę. 3/4 wsypać do
tortownicy (śr. 26 cm) wyłożonej
papierem do pieczenia. Lekko docisnąć
i uformować brzeg.
2.Przygotować masę: twaróg rozkruszyć.
Wymieszać z jogurtem,
budyniem w proszku, proszkiem do
pieczenia i cukrem na gładką masę.
Ciągle mieszając, wbijać po jaju.
Masę rozprowadzić na cieście i wygładzić
wierzch.
3.Do pozostałego ciasta wsypać
50 g mąki i resztę cukru. Wyrobić
kruszonkę, a następnie rozłożyć
równomiernie na masie serowej.
Ciasto piec ok. 75 minut. Po ok. 40
minutach przykryć folią aluminiową.
Wyłożyć na kratkę kuchenną do
wystygnięcia. Przed podaniem
oprószyć cukrem pudrem ewentualnie
wymieszanym z kakao.
Komentarze