budyniowy napoleonek

0 (0 ocen)

  • 20 min

wyśmienite lekkie ciasto,nie wymagające dużego wysiłku oraz szczególnych umiejętności za to wyjątkowo szybko znika ze stołu.

  • 20 min

Składniki:

  • 4 szklanki mleka
    0.5 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 margaryna
    2 budynie śmietankowe bez cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    2 jajka
    6 paczek herbatników
    1 paczka krakersów

Budyniowy napoleonek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej szklance mleka rozprowadzamy budynie oraz obie mąki i jajka po czym rozdzielamy całosć na dwie częsci i do jednej z nich dodajemy kakao.
    W garnku zagotowujemy 3 szklanki mleka wraz z margaryną cukrem i cukrem waniliowym po czym rónież całość rozdzielamy na dwie części i cały czas gotując mieszamy za pomoą miksera jedną z białym budyniem ,drugą z ciemnym aż masy nam zgęstnieją.
  • 2. Blachę o wymiarach 28x24cm.wykladamy papierem do pieczenia i układamy herbatniki na które wylewamy gorącą białą mase na nią układamy znów warstwę herbatnikow i zalewmy je gorącą kakaową masą którą przykrywamy krakersami.
  • 3. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia po czym schładzamy w lodówce.

Porady

Ciasto po schłodzeniu można posypać cukrem pudrem a całość wykonać z samych herbatnikow bądz z samych krakersów co daje nam zypelnie inny jednak wspanialy smak. Ciasto najlepiej smakuje nastepnego dnia.

Komentarze

Podobne przepisy