Budyniowy deser z gruszką i karmelowanymi płatkami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Smaczny deser lub przekąska do popołudniowej kawki. Połączenie budyniu, gruszki i czekolady jest rewelacyjne.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 budyń waniliowy
    0.5l mleka
    2 łyżki cukru
    1 mała gruszka
    6 łyżek płatków Lion czekoladowo-karmelowych

Budyniowy deser z gruszką i karmelowanymi płatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z 0.5 litry mleka odlewamy pół szklanki i mieszamy w nim budyń waniliowy. Pozostałą część mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru. Do gotującego się wlewamy rozrobiony budyń, gotujemy i odstawiamy na bok. Gruszkę obieramy i kroimy w małe kawałki. Do kokilków nakładamy na spód budyń tak do 1/3 wysokości. Następnie dodajemy pokrojone gruszki i przykrywamy kolejną warstwą budyniu. Wierzch posypujemy płatkami czekoladowo-karmelowymi. Deserki zapiekamy w piekarniku lub w kombiwarze przez ok 25 minut w temp. 170 st. Podajemy na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy