Budyniowo- kisielowy bananowy puszek

5 (160 ocen)

  • 50 min

Moja córka uwielbia banany, stąd wiele moich przepisów, z tymi owocami. To ciasto jest wyjątkowo aromatyczne i delikatne.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto z budyniem i kisielem:
    115 g kisielu cytrynowego w proszku, bez cukru
    115 g budyniu waniliowego w proszku, bez cukru
    7 dużych, wiejskich jajek
    250 g cukru
    cukier waniliowy
    2 czubate łyżki mąki pszennej, typ 450
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki oleju rzepakowego

    Ponadto:
    3 duże, dojrzałe banany
    kokos lub cukier puder z wanilią- do posypania
Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kisiele Słodycze Ciasto

Budyniowo- kisielowy bananowy puszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ucieranie biszkopta, dodawanie kisielu 1. Wykonanie ciasta:
    Ubijamy białka ze szczyptą soli- na gęstą pianę. Wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Powoli wbijamy po 1 żółtku. Wsypujemy kisiel i budyń.
  • ubijanie biszkopta 2. Na końcu wsypujemy mąkę z proszkiem. Wlewamy olej. Lekko miksujemy.
  • pokrojone banany 3. Banany myjemy, obieramy ze skórki,. Kroimy w grubszą kostkę.
  • dodawanie bananów do biszkopta 4. Banany dodajemy do ciasta. Mieszamy całość łyżką.
  • ciastow formie posypane kokosem 5. Blaszkę 23 x33 wykładamy pergaminem. Wylewamy ciasto.
  • upieczony biszkopt kisielowo- budyniowy z bananami 6. Ciasto pieczemy w temp. 160 stop. przez ok. 40 min.
    Sprawdzamy patyczkiem, czy jest już upieczone.
  • upieczony biszkopt budyniowo- kisielowy posypany pudrem 7. Pozostawiamy ciasto na chwilkę w formie. Wtedy wyjmujemy i zdejmujemy pergamin.
    Gorące ciasto posypujemy pudrem, jeśli nie posypaliśmy przed pieczeniem- kokosem.
  • pokrojone ciasto kisielowo- budyniowe z bananami 8. Po ostygnięciu, ciasto kroimy na małe kwadraty i podajemy na ozdobnym talerzyku.
  • ciasto budyniowo- kisielowe z bananami 9. Smacznego ;)

Porady

Wszystkie składniki na ciasto, powinny mieć temp. pokojową. Sypkie- przesiewamy. Budynie i kisiele mogą mieć rózne smaki, w zależności od owoców. W sezonie możemy wykorzystać owoce inne. Wierzch ciasta przed pieczeniem, możemy obsypać kokosem. Jeżeli banany opadną na dno, można po upieczeniu ciasto odwrócić, czyli dół będzie górą. Aby temu zapobiec warto je obsypać przed pieczeniem budyniem lub kokosem. Ciasto jest puszyste, leciutkie, aromatyczne. Doskonałe do kawki, herbaty. Na podwieczorek- dla dzieci. Możemy je zabrać na wycieczkę, czy piknik.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Budyń Kisiel Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować