Klasyczne ciasto drożdżowe połączone z delikatną masą budyniową o smaku śmietankowym i orzeźwiającymi słodko-kwaskowymi świeżymi malinami to doskonała propozycja sezonowego ciasta z owocami.
Budyniowo-drożdżowe ciasto ze świeżymi malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto drożdżowe
W mleku rozrobić drożdże i cukier, masło rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać do miski, jajka, szczyptę soli, wlać masło oraz dodać drożdże. Składniki zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
2.Masa budyniowa:
Połowę mleka zagotować z cukrem, a w pozostałej rozpuścić budyń i dodać żółtka, dokładnie wymieszać, wlać na gotujące się mleko. Ugotowany budyń lekko przestudzić.
3.Kruszonka:
Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki.
4.Schłodzone ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt o wymiarach
40 x 30cm, posmarować masą budyniową i zwinąć w roladę, którą następnie pokroić na 10 szerszych plastrów. Plastry rolady układać na spodzie formy (moja o średnicy 31cm) wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną wyłożonej papierem do pieczenia. Na całej powierzchni ciasta powciskać umyte maliny, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 40-35minut.Ciasto wystudzić i posypać na wierzchu cukrem pudrem.
Komentarze