Budyniowiec z wiśniami i gingers'ową landryną

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 4 osób

Ciasto ma przyjemny winny smak.

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    400 g mąki pszennej
    250 g margaryny
    170 g cukru
    3 żółtka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Mus wiśniowy:
    1 litrowy słoik kompotu z wiśni drylowanych
    3 łyżki cukru
    5 łyżek kaszy manny

    Masa budyniowa:
    3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (na 1/2 L mleka)
    3 szklanki mleka
    150 g cukru
    6 białek

    Galaretka:
    1 opakowanie galaretki pomarańczowej
    100 g landrynek miętowych
    1 szklanka piwa imbirowego
    1/2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Budyniowiec z wiśniami i gingers'ową landryną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bud 1. Landrynki zalać piwem i odłożyć na około 30 min. Następnie zagotować razem z wodą. Zdjąć z ognia. W gorącym płynie rozpuścić galaretkę. Odłożyć do lekkiego stężenia.
  • bud 2. Z proszku budyniowego, cukru i mleka ugotować gęsty budyń. Całkowicie wystudzić. Białka ubić na sztywno, następnie wymieszać z budyniem - najpierw łyżką, potem mikserem.
  • bud 3. Margarynę rozpuścić, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i żółtkami. Na końcu wsypać mąkę i dokładnie utrzeć. Ciasto wyłożyć na blachę (42 x 24) wyścieloną papierem do pieczenia.
  • bud 4. Kompot potraktować blenderem, dodać cukier i kaszę. Odstawić na 30 min (można na dłużej), aby kasza lekko napęczniała.
  • bud 5. Na przygotowany kruchy spód wylać mus wiśniowy. Podpiec 15 min (180 - 200 szt. C).
  • bud 6. Po tym czasie blachę wyjąć, na cieście równomiernie wyłożyć masę budyniową. Całość piec jeszcze 30 min.
  • bud 7. Upieczone ciasto wystudzić. Zalać tężejącą galaretką.
  • bud 8. Przechowywać w chłodzie.

Porady

Budyń można ugotować dzień wcześniej. Z wyprzedzeniem można przyrządzić również mus oraz zalać landrynki piwem. W tym ostatnim przypadku należy przykryć naczynie, w którym zalano miętusy, aby mentol za bardzo się nie ulotnił. Kompot można zastąpić świeżymi lub mrożonymi owocami. Wtedy należy zmniejszyć ilość kaszy i lekko dosłodzić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Galaretka Piwo Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować