Budyniowiec z rabarbarem

5 (193 ocen)

Przepis mam od znajomej Bardzo lubię piec ciasta i patrzeć jak moi domownicy się nim zajadają.

Składniki:

  • Ciasto
    żółtka jaj -5 szt
    cukier puder -3 łyżki
    mąka -500 g
    margaryna -1 kost
    kakao - 3 łyżki
    proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
    tłuszcz do formy
    MASA BUDYNIOWA
    budynie śmietankowe - 2 opak
    olej -0,5 szkl
    białka jaj -5 szt
    cukier -250 g
    cukier waniliowy - 1 opak
    cukier puder do posypania ciasta
    DODATKOWO
    rabarbar - 350 g
    cukier -4 łyżeczki
Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery

Budyniowiec z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Budyniowiec z rabarbarem 1. Ciasto
    Z przygotowanych składników zagnieść kruche ciasto.
  • 2. Ciasto podzielić na 2 porcje, włożyć do torebki foliowej i odstawić do zamrażalki na 30 minut.
  • Budyniowiec z rabarbarem 3. Rabarbar umyć, pokroić w kostkę, zasypać 4 łyżeczkami cukru, odstawić na kilka minut.
  • 4. MASA BUDYNIOWA
    Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę.
  • 5. Następnie dodać budyń, wymieszać.
  • 6. Na samym końcu cienkim strumieniem wlać olej, dokładnie wymieszać.
  • Budyniowiec z rabarbarem 7. Blachę do ciasta wysmarować tłuszczem, wyłożyć pierwszą część ciasta, startą na tarce.
  • Budyniowiec z rabarbarem 8. Wylać masę budyniową na ciasto, ułożyć na masie rabarbar i zetrzeć resztę ciasta.
  • Budyniowiec z rabarbarem 9. Piec przez 40 minut w 180 stop. Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
  • 10. Piec przez 40 minut w 180 stop. Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować