Budyniowiec z jabłkami

4.5 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem studentką ekonomii, a pieczenie ciast jest moją pasją. Budyniowiec świetnie smakuje, także wszystkim moim znajomym.

Składniki:

  • ● 2 jajka
    ● 1/2 kg mąki
    ● kostka margaryny
    ● 1 i 1/4 szkl. cukru
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 1 op. cukru waniliowego
    ● 1 litr mleka
    ● 2 budynie waniliowe
    ● 1 kg jabłek
    ● 1/4 szkl. kaszy manny
    ● mała paczka rodzynek
    ● 1/4 szkl. rumu
    ● bułka tarta i tłuszcz do blachy
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery

Budyniowiec z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki moczymy w rumie
    przez godzinę, osączamy. Mąkę
    mieszamy z proszkiem do
    pieczenia, następnie siekamy
    z margaryną, dodajemy jajka,
    1 szklankę cukru i cukier waniliowy.
    Ciasto zagniatamy, dzielimy
    na 2 części. Jedną wkładamy
    do lodówki, a drugą do
    zamrażarki na 1/2 godziny.
  • 2. Jabłka obieramy i ścieramy
    na tarce o dużych oczkach.
    Jeżeli są soczyste, odciskamy
    sok. Wkładamy do rondla
    i podgrzewamy ok. 10 minut. Dodajemy resztę cukru, kaszę
    mannę i rodzynki.
  • 3. Ciasto wyjmujemy z lodówki
    i rozwałkowujemy. Wykładamy
    na wysmarowanej tłuszczem
    i posypanej bułką tartą
    blasze o wymiarach 25 x 40
    cm. Na ciasto wykładamy masę
    jabłkową.
  • 4. Na mleku gotujemy budyń
    i jeszcze gorący wylewamy na
    masę jabłkową. Z zamrażarki
    wyjmujemy ciasto i ścieramy
    na tarce bezpośrednio na budyń.
    Ciasto wstawiamy do piekarnika
    rozgrzanego do temperatury
    170-180 °C. Pieczemy
    godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować