• Budyniowiec z jabłkami

    Autor: Katarzyna Kuliczkowska, Nowa Sól

  • Jestem studentką ekonomii, a pieczenie ciast jest moją pasją. Budyniowiec świetnie smakuje, także wszystkim moim znajomym.

    Zdjęcia i filmy dodane przez innych użytkowników

    Składniki

    ● 2 jajka
    ● 1/2 kg mąki
    ● kostka margaryny
    ● 1 i 1/4 szkl. cukru
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 1 op. cukru waniliowego
    ● 1 litr mleka
    ● 2 budynie waniliowe
    ● 1 kg jabłek
    ● 1/4 szkl. kaszy manny
    ● mała paczka rodzynek
    ● 1/4 szkl. rumu
    ● bułka tarta i tłuszcz do blachy

  • Sposób przygotowania

    1.

    Rodzynki moczymy w rumie przez godzinę, osączamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, następnie siekamy z margaryną, dodajemy jajka, 1 szklankę cukru i cukier waniliowy. Ciasto zagniatamy, dzielimy na 2 części. Jedną wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażarki na 1/2 godziny.

    2.

    Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jeżeli są soczyste, odciskamy sok. Wkładamy do rondla i podgrzewamy ok. 10 minut. Dodajemy resztę cukru, kaszę mannę i rodzynki.

    3.

    Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Wykładamy na wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blasze o wymiarach 25 x 40 cm. Na ciasto wykładamy masę jabłkową.

    4.

    Na mleku gotujemy budyń i jeszcze gorący wylewamy na masę jabłkową. Z zamrażarki wyjmujemy ciasto i ścieramy na tarce bezpośrednio na budyń. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170-180 °C. Pieczemy godzinę.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, jabłka
  • 1 komentarz

    • B E A T A
      2014-02-05T14:09:52+01:00 B E A T A
      Upiekłam to ciasto w ostatnią sobotę. Nie lubię rodzynek w cieście dlatego z nich zrezygnowałam, a budyń waniliowy zamieniłam na czekoladowy.

Autor: Katarzyna Kuliczkowska, Nowa Sól

RedakcjaPP 5900

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-07-24T11:22:51+02:00

703 odwiedziny

Dodane przez: RedakcjaPP


Sprawdź książki z tym przepisem

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Zobacz PDF z przepisem »
Przepis z magazynu: PPWS_07-2009

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »