Budyniowiec wisniowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

smaczne

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    1 kostka margaryny Kasia
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy 16 gram
    4 żółtka
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Szczypta soli
    Oraz:
    1 litr mleka
    3 budynie wisniowe te na 0,5 litra
    4 białka+ 0,5 szklanki cukru pudru+ 1 łyżka mąki ziemniaczanej+ 0,5 łyżki octu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Budyniowiec wisniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Budyniowiec wiśniowy 1. Mąkę , sól, proszek, cukier waniliowy i cukier zwykły, połączyć.
    Dodać margarynę zimną i posiekać jak najdrobniej.
    Dodać żółtka, wymieszać i szybko zagniesć. Podzielić na ¾ i ¼ masy .
    Tą mniejszą częsć ciasta zmrozić, aby dało się zetrzeć, zas większą schłodzić w lodówce.
    Na 1 litrze mleka ugotować 3 budynie wisniowe z cukrem.
    Przestudzić aby był letni, mieszać co jakis czas.
    Dno blachy 30/24 cm natłuścić i oprószyć bułką tartą. Wylepić ciastem,
    posmarować po całości dżemem wisniowym, ew. czarna porzeczka/280 gram/.
    Wlać letni budyń.
    Natomiast na budyń wyłożyć 4 ubite białka z 0,5 szklanki cukru pudru, pod koniec dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i dodać 0,5 łyżki octu.
    Na białka zetrzeć ciasto zmrożone.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st. Na ok. 40 minut. Po upieczeniu przestudzić trochę przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować