Budyniowiec wisniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę , sól, proszek, cukier waniliowy i cukier zwykły, połączyć.
Dodać margarynę zimną i posiekać jak najdrobniej.
Dodać żółtka, wymieszać i szybko zagniesć. Podzielić na ¾ i ¼ masy .
Tą mniejszą częsć ciasta zmrozić, aby dało się zetrzeć, zas większą schłodzić w lodówce.
Na 1 litrze mleka ugotować 3 budynie wisniowe z cukrem.
Przestudzić aby był letni, mieszać co jakis czas.
Dno blachy 30/24 cm natłuścić i oprószyć bułką tartą. Wylepić ciastem,
posmarować po całości dżemem wisniowym, ew. czarna porzeczka/280 gram/.
Wlać letni budyń.
Natomiast na budyń wyłożyć 4 ubite białka z 0,5 szklanki cukru pudru, pod koniec dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i dodać 0,5 łyżki octu.
Na białka zetrzeć ciasto zmrożone.
Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st. Na ok. 40 minut. Po upieczeniu przestudzić trochę przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Komentarze