Latem nie mamy zbyt wiele czasu ani ochoty na długie stanie przy piekarniku dlatego na takie sytuacje doskonałym rozwiązaniem są ciasta bez pieczenia. Najbardziej lubię te na herbatnikach, bo równo się kroją i ładnie wyglądają.
30 min
Składniki:
*foremka 23*28 cm
Składniki:
300 g herbatników kakaowych
150 g herbatników maślanych
1 l mleka
3 opakowania budyniu waniliowego (120 g )
5 łyżek cukru
kostka masła
puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
Budyniowiec bez pieczenia (z galaretką) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Foremkę do pieczenia wyścielić papierem. Na dnie ułożyć połowę herbatników kakaowych. Większą część mleka i masło zagotować. Budynie i cukier rozmieszać w odrobinie mleka i wlać na resztę gotującego się mleka. Gorącą masę podzielić na trzy części i od razu przekładać nią herbatniki tak, aby środkową warstwę stanowiły ciastka maślane. Kiedy całość wystygnie na wierzchu ułożyć brzoskwinie i zalać tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 3 szklankach wody.
Komentarze