CIASTO BUDYNIOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ

4.5 (171 ocen)

  • 60 min

Tutaj ciasto kruche jest niezwykle delikatne , dzięki dodatkowi śmietany, dlatego też każdy z przyjemnością sięgnie po podwójną porcję.Jest lekko kwaskowe dzięki rabarbarowi i słodkie dzięki budyniowi.Świetne do popołudniowej kawki!

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    – masło – 200 g
    – cukier – 1 i 3/4 szklanki
    – mąka – 2 szklanki
    – żółtko – 2 szt
    – jajko – 1 szt
    – proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
    – cukier wanilinowy – 2 łyżki
    – śmietana kwaśna 18% – 4 łyżki
    – rabarbar – 350 g
    – budyń waniliowy – 2 szt
    – mleko – 700 ml
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Budynie

Ciasto budyniowe z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

    Dodajemy jajko z żółtkami i cukry ( 3 łyżki cukru odkładamy do posypania rabarbaru ).

    Siekamy masło i dodajemy razem ze śmietaną.

    Zagniatamy gładkie ciasto , a następnie dzielimy je na 2 części ( 3/4 i 1/4 ).

    Mniejszą cześć zawiniętą w folię spożywczą wkładamy do mrożenia.

    Pozostałą wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( blacha 28×20 lub tortownica 24 ) i delikatnie nakłuwamy.

    Oczyszczony rabarbar kroimy w kostkę, układamy na cieście, posypujemy 3 łyżkami cukru.

    Budyń gotujemy na mleku i odrazu wylewamy na rabarbar.

    Na wierzch kruszymy zimne ciasto.

    Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.45 minut.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować