Budyniowe ciasto z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealne ciasto do popołudniowej kawy. Budyń, beza i truskawki - niebo w gębie :-)

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
    200 gr margaryny
    50 gr smalcu
    2 szk. mąki pszennej tortowej
    1 szk. cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 jajka
    2 żółtka
    MASA:
    300 ml mleka
    1 budyń waniliowy
    2 łyżki cukru
    8 truskawek
    BEZA:
    2 białka
    2 łyżki cukru pudru
    Margaryna i bułka tarta do formy
    cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Budyniowe ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budyń przygotować według instrukcji na opakowaniu w 300 ml mleka i z 2 łyżkami cukru. Gotowy budyń odstawić do przestudzenia.
  • 2. Z podanych składników na kruche ciasto zagnieść gładkie ciasto. ¾ ciasta wylepić natłuszczoną i wysypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 26cm. Na ciasto rozsmarować budyń. Dodać umyte, osuszone i przekrojone w pół truskawki.
  • 3. Z białek i cukru pudru przygotować bezę. Rozsmarować ją na truskawkach. Z pozostałej ¼ części ciasta odrywać kawałki, które układać na wierzch ciasta.
  • 4. Piec w nagrzanym do 180 stC piekarniku 40 minut.
    Upieczone i wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować