Kruszonka:
20 dag margaryny
10 dag cukru,
cukier waniliowy do smaku
mąka (dodawać jej po trochu tak, aby powstała kruszonka, która nie bedzie się kleić do palców
Budyniowe ciasto z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć nim spód nasmarowanej wcześniej i posypanej kaszą manną lub bułką tartą blachy.
2.Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, nie zapominając o dodaniu dodatkowo 2 łyżeczek kartoflanki. Wyłożyć jeszcze ciepły na ciasto (zimny nie da się już rozprowadzić).
3.Z białek ubić pianę, dodając na koniec 2 łyżki cukru. Pianę wyłożyć na budyń, a na koniec posypać wszystko kruszonką.
4.Piec w temp. około 180 C około 45 min do czasu uzyskania ładnego złotego koloru na wierzchu.
5.Kroić należy je dopiero po całkowitym wystudzeniu!
Komentarze