Budyniowe ciasto z kruszonką

4.67 (224 ocen)

  • 15 min

Szybkie, tanie i pyszne ciasto z budyniem !

  • 15 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    3/4 kostki margaryny
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 żółtka

    Masa:
    3 budynie śmietankowe z cukrem
    1 litr mleka
    2 łyżeczki kartoflanki

    Kruszonka:
    20 dag margaryny
    10 dag cukru,
    cukier waniliowy do smaku
    mąka (dodawać jej po trochu tak, aby powstała kruszonka, która nie bedzie się kleić do palców
Wystaw ocenę:

4.67 (224 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Budyniowe ciasto z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć nim spód nasmarowanej wcześniej i posypanej kaszą manną lub bułką tartą blachy.
  • 2. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, nie zapominając o dodaniu dodatkowo 2 łyżeczek kartoflanki. Wyłożyć jeszcze ciepły na ciasto (zimny nie da się już rozprowadzić).

  • 3. Z białek ubić pianę, dodając na koniec 2 łyżki cukru. Pianę wyłożyć na budyń, a na koniec posypać wszystko kruszonką.
  • 4. Piec w temp. około 180 C około 45 min do czasu uzyskania ładnego złotego koloru na wierzchu.
  • 5. Kroić należy je dopiero po całkowitym wystudzeniu!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować