Budyniowe babeczki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Lekko i smacznie

  • 40 min

Składniki:

  • CIASTO
    2 szklanki mąki ,
    1 jajko
    20 dag margaryny
    5 dag smalcu
    2 łyżki cukru pudru
    MASA:
    5 dag. masła
    4 dag mąki
    1 szklanka mleka
    3/4 szklanka cukru
    1 żółtko
    cukier wanilinowy

Budyniowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki i masła zrobić białą zasmażkę. Mleko zagotować z cukrem, dodać zasmażkę wymieszać i ugotować budyń. Odstawić do ostygnięcia. Do zimnego budyniu dodać żółtko i wymieszać. Wysmarowane tłuszczem foremki wyłożyć cieniutko ciastem, do każdej foremki włożyć po łyżeczce masy, zakryć dokładnie krążkiem ciasta. Piec około 30 min. Po wystygnięciu obsypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy