Budyń z galaretką

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszne kolorowe deserki

  • 50 min

Składniki:

  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
    0,5 litra mleka
    cukier do smaku
    1 kubek śmietany kremówki 36%
    1 galaretka agrestowa
    1 galaretka truskawkowa
    2 pomarańcza
    0,5kg truskawek
    2 łyżeczki żelatyny

Budyń z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Budyń ugotować na mleku według przepisu na opakowaniu, posłodzić i wystudzić.
    2. Następnie ugotować galaretki agrestową i truskawkową.
    3. Galaretkę agrestową należy rozlać do pucharków i wlożyć do lodówki aż do stęgniecia.
    4. Śmietanę kremówkę 36% ubić, do ubitej śmietany dodawać wystudzony budyń oraz wcześniej już obrane i pokrojone w kostkę pomarańcza a następnie włożyć przygotowaną masę do lodówki na około 15min.
    5. Gdy już stęgła się nam galaretka agrestowa wkładamy do pucharków schłodzoną masę śmietanowo - budyniową. Na masę wylewamy tężejącą się galaretkę truskawkową i wkładamy pucharki do lodówki.
    6. Truskawki blendujemy i dodajemy do niej rozpuszczoną żelatynę w wodzie.
    7. Gdy galaretka truskawkowa sie stęgnie wykładamy na nią ostatnią warstwę masy śmietaniowo - budyniowej oraz z blendowane truskawki.

Komentarze

Podobne przepisy