Budyń na mleku ryżowym

4.5 (170 ocen)

Alternatywa dla zwyczajnego budyniu

Składniki:

  • 1) 500 ml mleka ryżowego
    2) 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3) 3 - 4 łyżki kakao
    4) 3 łyżki ksylitolu
    5) wiórki kokosowe lub płatki migdałowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery

Budyń na mleku ryżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z pół litra mleka ryżowego odlewamy pół szklanki, resztę gotujemy.
  • 2. Do odlanego mleka dodajemy mąkę ziemniaczaną, ksylitol, kakao i wszystko dokładnie mieszamy. Tą mieszankę dodajemy do zagotowanego mleka i energicznie mieszamy. Następnie wszystko podgrzewamy cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje i będzie gładki. Rozlewamy do salaterek i posypujemy płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.

Porady

Zamiast kakao możemy dodać sok owocowy, wtedy będzie smaczny owocowy budyń.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować