Budyń mandarynkowy

0 (0 ocen)

  • 15 min

Alternatywa dla budyniu z torebki. Plusy: roślinne mleko, naturalny owocowy sok. Minusy: szybko zniknął.

  • 15 min

Składniki:

  • 6-10 mandarynek
    500 ml mleka migdałowego/ sojowego/ krowiego
    2 płaskie łyżki ksylitolu/ cukru
    2 - 3 łyżeczki czubate skrobi ziemniaczanej/ kukurydzianej
    miód/ cukier - niekoniecznie

Budyń mandarynkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wyciśnij sok z mandarynek malakserem z nakładką do cytrusów. Odlej pół szklanki soku, dodaj do niej mąkę i ksylitol. Wymieszaj. W rondelku podgrzewaj mleko, kiedy zacznie się gotować wlej mieszaninę. Zagotuj. Przelej do pucharków lub miniaturowych foremek.
    Jeśli lubisz ciepły budyń zrób do niego sos odparowując sok z resztek mandarynek z cukrem, aż stanie się gęsty.. Można dodać cukier lub miód, ale trzeba uważać aby ten ostatni dodać już do lekko wystudzonego.

Porady

Uwaga: mandarynki mandarynkom nie równe. Sami zobaczcie ile będzie soku. Ja użyłam 1/2 szklanki do samego budyniu. Resztę odparowałam. Do budyniu z lodówki dajcie zimny sos mandarynkowy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy