Budyń kokosowo- lazurowy

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

kolorowy i smaczny deser, można go robić w różnych kolorach

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 puszka mleka kokosowego 400 ml,,Kier’’
    1 szklanka mleka 3%
    3 łyżki cukru
    16 gram cukru waniliowego
    3 łyżki Blue Curacao
    2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
    2 pełne łyżki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Budyń kokosowo- lazurowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W mleku płynnym wymieszać obie mąki i Blue Curacao
    Mleko kokosowe po otwarciu jest bardzo gęste, należy go podgrzać wolno i mieszając aż będzie płynne. Doprowadzić do wrzenia dodając cukier i cukier waniliowy. Wlać rozmieszane w mleku mąki i mieszając gotować do zgęstnienia.
    Ja nigdy nie czekam, aż mleko się zagotuje, tylko wlewam mieszankę mąki już do letniego mleka, tylko wtedy podgrzewając cały czas mieszam aż do zgęstnienia.
    Budyń przelać do szklanego pucharka i oprószyć wiórkami kokosowymi.
    Gdy chcemy uzyskać kolor różowy warto zamiast Blue Curacao dodać 3 łyżki Grenadiny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować