Budyń dyniowy

0 (0 ocen)

Przedstawiam domowy budyń z dyni! Kremowy, gęsty, słodki, pyszny! Idealny na deser lub podwieczorek, dobry sposób aby przemycić dzieciom porcję warzyw.

Składniki:

  • 250 ml puree z dyni Hokkaido
    250 ml mleka
    0,5 laski wanilii
    3 łyżki cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

Budyń dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać puree z dyni oraz 200 ml mleka, dodać cukier i ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Zagotować.

    W pozostałym mleku roztrzepać mąkę ziemniaczaną.

    Gdy masa mleczno-dyniowa się zagotuje, wlać mleko z mąką, wymieszać dokładnie i na małym ogniu gotować do zgęstnienia.

    Budyń nalać do pucharków i podawać na ciepło z herbatnikami (ja tak lubię) lub na zimno z biszkoptami (tak lubi mąż). Jeśli przygotujemy sobie zapas puree i zamrozimy możemy się cieszyć takim budyniem cały rok :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy