Przedstawiam domowy budyń z dyni! Kremowy, gęsty, słodki, pyszny! Idealny na deser lub podwieczorek, dobry sposób aby przemycić dzieciom porcję warzyw.
Składniki:
250 ml puree z dyni Hokkaido
250 ml mleka
0,5 laski wanilii
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1.Do garnka wlać puree z dyni oraz 200 ml mleka, dodać cukier i ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Zagotować.
W pozostałym mleku roztrzepać mąkę ziemniaczaną.
Gdy masa mleczno-dyniowa się zagotuje, wlać mleko z mąką, wymieszać dokładnie i na małym ogniu gotować do zgęstnienia.
Budyń nalać do pucharków i podawać na ciepło z herbatnikami (ja tak lubię) lub na zimno z biszkoptami (tak lubi mąż). Jeśli przygotujemy sobie zapas puree i zamrozimy możemy się cieszyć takim budyniem cały rok :)
Komentarze