BUCHTY Z LEMON CURD

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Puszyste, delikatne, smaczne z kremowym nadzieniem cytrynowym.

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:

    3 szklanki mąki pszennej

    1 opakowanie suszonych drożdży

    200 ml letniego mleka

    3 łyżki cukru

    1 jajko

    szczypta soli

    75g miękkiego masła

    DODATKOWO: około 50g masła do formy

    LEMON CURD:

    3 łyżki soku z cytryny i starta skórka z 1 cytryny

    100ml śmietanki kremówki 36%

    1/2 szklanki cukru

    3 żółtka

    DODATKOWO:

    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Buchty z lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatać przez 5 minut, aż powstanie jednolite ciasto.

    Przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce, aż podwoi się ilość ciasta,

    a następnie krótko zagnieść i odstawić na kolejne 40-60 minut,

    aż ponownie podwoi objętość.

    Masło do wysmarowania formy rozpuścić i 2/3 wylać do formy żaroodpornej.

    Z ciasta uformować kulki i ułożyć obok siebie.
  • 2. Każdą kulkę posmarować pozostałym masłem i odstawić na 15 minut.

    Piekarnik rozgrzać do 170 stopni,

    wstawić buchty i piec na drugim poziomie od dołu przez około 25 minut.

    W między czasie przygotować krem.
  • 3. Sok i startą skórkę z cytryny oraz śmietanę razem z żółtkami

    i cukrem umieścić w misce i wymieszać.

    W małym garnku zagotować trochę wody, ustawić na nim miskę ze składnikami

    i cały czas mieszać,

    aż powstanie kremowa masa, po czym mieszać jeszcze minutę i całkowicie ostudzić.
  • 4. Buchty wyjąć z piekarnika i od razu wtłaczać lemon curd w ciepłe bułki,

    ponieważ do zimnego ciasta nie mieści się zbyt wieli.

    A im więcej kremu, tym lepsze są buchty.

    Krem umieszczamy w rękawie cukierniczym (można tez użyć dużej strzykawki)

    i używając długiej końcówki wstrzykiwać krem pomiędzy dwie bułki, pod kątem,

    tak aby krem się dostał mniej więcej w środek bułki.

    Należy wstrzyknąć około 1 czubatą łyżeczkę kremu.

    Posypać cukrem pudrem.

Porady

najlepsze na ciepło:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować